Volt egy cikkünk arról, hogy mi is az a bajnokság, hogy érdemes részesévé válni akár az egész kalandnak. Na de most beszéljünk arról, hogy mi van a többi kategóriával? Mert van még emelt C-nk (mondjuk az a B bajnokság családi kategóriája is egyben), kiránduló C és családi kategóriánk is. Kezdőként a kategóriák zavarbaejtők tudnak lenni, de nem azért vannak, hogy zavarbaejtsenek, hanem hogy választékot teremtsenek.  

Hogyan válasszunk kategóriát?

Őszintén bevallom, én eddig egyszer voltam szervezett tájékozódási túraversenyen. A bronzjelvényes túravezetői képzés előtt valami érthetetlen okból kifolyólag nem is hallottam ezekről a versenyekről. Ha csak ezzel az egy információval lettem volna gazdagabb az oktatáson, már akkor megérte volna. Persze többet tanultam, de térjünk vissza a tájékozódási versenyekre.

Személyes kezdő történetem: dátum szerint választottam, mert nekem tavaly csak a szeptember 3-ai volt jó a tájékozódási túraversenyek közül. Ez volt a 7. Eltájoló Kupa Bócsán. A 2022-es kategóriákat tekintve a B-t választottam.  Az még nekem, laikusnak is látszódott, hogy az A profibb, mint a B. Bár így visszagondolva, a B is nehéz volt – ráadásul kissé hiányos tudással vágtunk neki a bójakeresésnek a csapattal. Ellenben sokat tanultam verseny közben, és tanultam a végén Döme Gézától a verseny szervezőjétől. Fantasztikus élmény volt a verseny.

Azért, hogy ti tudatosabban készüljetek és válasszatok magatoknak kategóriát, segítek picit. Ha nem szeretnél indulni a bajnokságban, inkább csak kirándulni tervezel, akkor a kezdő kategóriáink remek alkalmak a természet szépségének élvezetére és közben a tájékozódási gyakorlat csiszolgatására.

Pár kérdést érdemes megfontolni:

  1.  Tudsz-e tájfutótérképet olvasni? Ha igen, akkor neked való az EC kategória.
  2.  Jobban szereted a turistatérképeket, megnyugtat követni a festett turistajelzéseket. Ha igen, akkor neked való a KC kategória.
  3.  Van 6 évesnél fiatalabb gyerkőc, és szívesen csavarognátok vele a jó időben. Ha így van, akkor rátok vár a családi kategóriánk.

Vegyük is sorra a kezdő kategóriákat.

A kezdő kategóriák

Emelt C kategória (EC)

Alapfokú kategória. A pálya tájfutótérképen van berajzolva. Bontott távú verseny (2-4 fős csapatok részére), az időmérő állomások közötti menetidőt megadjuk, az ellenőrzőpontok közvetlenül utak mellett találhatók. Alapszintű tájékozódási feladatok (iránymérés, távmérés) vannak, és néhány elméleti kérdés. A táv légvonalban 7 km, a ténylegesen megtett  táv tőletek függ: jó útvonalválasztás esetén 7-8 km, de ha nagyon elbóklásztok, akkor több is lehet. A szint 300 m, mégis a Mecsekben vagyunk.

Kiránduló C kategória (KC)

Szintén alapfokú kategória, de itt a pálya  turistatérképen van berajzolva. Bontott távú verseny, (2-5 fős csapatok részére), az ellenőrzőpontok közötti menetidőt megadjuk. A „kiránduló C” kategória végig jelzett turistaúton halad, távja – ha mindenhol a legrövidebb, optimális útvonalat választjuk – 10 km. A bontott táv itt is azt jelenti, hogy az időmérő állomásokon pihenhettek, ehettek. Ebben a kategóriában is várhatók elméleti kérdések. De összességében olyan, mintha túráznátok, egy kis tájékozódási extrával. 

Családi kategória

A családi kategóriában olyan (2-5 fős) családokat várunk, ahol a legkisebb túraversenyző 6 évesnél fiatalabb. A babábat is lehet hordozni, de a babakocsit a versenyközpontban érdemes hagyni. A távot és a szintidőt a kislábakhoz méretezzük, lesz idő nézelődésre, de természetesen nem maradnak el a bóják a szúróbélyegzővel ezen a pályán sem. Mert a kicsik nagyon szeretnek a versenykartonra jelölni.  Tájfutótérképen jelöljük a pontokat, írunk egy mesét, lesznek majd kalandos feladatok, kell majd gyerek fejjel gondolkodni, az idő pedig nem számít.

Nevezzetek!

Ha a fentieket végiggondoltátok, akkor már csak egy dolgotok van. Kedvezményesen előnevezni 2023. március 20-ig a 2. Satöbbi Kupára!

[Kriszta]