GYIK

Túraverseny

Mi ez a tájékozódási túraverseny?

Ha akarod – túra, ha akarod – sport, ha akarod – kaland. Különböző kategóriák vannak. A tájfutás és a tájékozódási túraversenyek eltéréséről már írtunk egy blogírást – természetjáró szemmel, persze: Tájfutás vs tájékozódási túraverseny

Satöbbi Kupa – ez egy új verseny? Nem hallottam még rólatok.

Igen, a történetünket megírtuk a Rólunk menüpontban. Röviden a lényeg: a bronzjelvényes túravezető tanfolyam szervezői rendezték nekünk 2022-ben az 1. Satöbbi Kupát (csak nekünk, értitek). Lelkesek vagyunk, szeretnénk újra baranyai szervezésű tájékozódási túraversenyeket. Vannak tapasztalt túraverseny-rendező mentoraink.

Nem szeretek versenyezni, én csak túrázni akarok.

Beszélj rá valakit, akiben van egy kis versenyszellem, látott már térképet; és legyél a csapattársa. A kiránduló C kategóriát éppen nektek találták ki. Turistatérképen, jelzett utakon kell haladni, pontokat megtalálni, kérdésekre válaszolni.

Futhatok a versenyen?

A versenypálya teljesítésekor te választod meg a sebességedet, akár terepfutás vagy tájfutás edzésnek is felfoghatod, de a versenyt nem a leggyorsabb csapat nyeri. (A tájékozódási túraversenyen gyaloglás menetsebességhez vannak az egyes szakaszidők megadva a menetutasításban.)

Kategóriák

Mi alapján válasszak magamnak kategóriát a versenyen? B, EC

Négy kategória van: B (haladó vagy középfokú), EC (kezdő), KC (kiránduló) és CS (családi). 

Ha ismered a tájfutótérképet, akkor két kategória közül választhatsz: az EC (emelt C) kategória útvonala végig utakon vagy könnyen értelmezhető vonalas tereptárgyak mentén halad, mint  a nevében is benne van, kezdők is bátran kipróbálhatják. B kategóriában akkor indulj, ha már van egy kis rutinod, az ellenőrző pontok nem csak utak mellett lesznek, elképzelhető, hogy erdőn-mezőn, árkon-bokron át is kell menned. 

Mi alapján válasszak magamnak kategóriát a versenyen? KC, CS

Turistatérképes kategória a KC pálya. Ld. a Nem szeretek versenyezni, csak túrázni akarok kérdést. 

Kisgyerekes családok kedvelik a Családi kategóriát. Hat éves kor alatti gyerekeknek ajánljuk, alsó korhatár nincsen: pocakban, hordozóban is lehet sétálni. A táv és a feladatok, kérdések is a kiskorúak ízléséhez vannak igazítva, időkorlát nincsen – igazán bogárkísérgető a hangulat. 

[A kategória: felsőfokú kategóriát jövőre fogunk rendezni. Ha profi vagy, versenyezz idén a B kategóriánkban, ami az országos B bajnokság része.]

Verseny előtti kérdések

Milyen fizikai felkészültségre van szükség?

A versenyen a versenyidő kategóriától függően 90–180 perc. A gyakorlatban ennél több időt is eltölthetneka a versenyzők és a kirándulók a terepen. Pályáink komolyabb fizikai felkészülés nélkül is teljesíthetőek.

Kérhetek számlát a nevezési díj befizetéséről?

Igen. Számla igényt kérjük a stbkupa@gmail.com e-mail címen jelezni (a számlázási adatok megadásával).

Milyen szolgáltatásokra lehet számítani útközben?

A versenypályán az időmérő állomásokon tudsz versenyidőn kívül pihenni,  enni, inni (amit hoztál magaddal). A verseny napján kifügesztett általános tájékoztatóból tudni fogod, a te kategóriád pályáján van-e vízvételi lehetőség. Jellemzően nem lesz. A verseny után a versenyközpontban lesz ellátás.

Hogyan tudok nevezni?

A térképek, menetutasítások megfelelő daravóbszámának előkészítéséhez szükséges előre tudnunk, mennyi nevezőre számítunk. Nevezés: https://satobbikupa.hu/nevezes/

Mit hozzak magammal a versenyre?

Magadat és a csapattársaidat. Ezenfelül: tájolót, tollat, vonalzót és vizet, gyors felszívódású táplálékot.

Magammal hozhatom a kutyámat?

Igen. Kutyabarát verseny vagyunk. A kutyák külön nevezési díjat nem fizetnek és ellátással sem készülünk számukra. Azt pedig te tudod, hogyan szeret a kutyád erdőben tartózkodni (pórázon, szabadon futkosva, kistáskában a gazdi ölében).

Verseny közben

Hol találom a versenyközpontot?

Pécsbányai Közösségi Ház (7627 Pécs, Gesztenyés u. 17.)

Parkolás, közlekedés

Autóval könnyen megközelíthető, ám parkoló korlátozott számban található a közösségi ház területén belül. A versenyközpont tömegközlekedéssel is megközelíthető, a 40-es busszal ami a Főpályaudvarról indul (https://mobilitas.biokom.hu/menetrend). 

Mi lesz, ha eltévedek verseny közben?

Az esetleges eltévedés kezelésére vonatkozóan két dokumentumunk ad majd mankókat: a minden kategóriára kifüggesztett általános tájékoztató (lefotózhatod) és a csapatoknak a rajtban adott menetutasítás. A kezdőknek fogunk ezzel főleg segíteni, a haladók tudják mi a teendő eltévedés esetére.

Mettől meddig lehet rajtolni?

Az első rajt 8 órakor, az utolsó pedig 10 óra 30 perckor lesz.

Mi lesz, ha a verseny napján rosszra fordul az időjárás?

Csak idézni tudjuk a Runner’s Word szerint a szakág egyik legkiválóbb sportolóját, Kovács Ádámot: „Nekünk nincs rossz idő, esőben, sárban is bemászunk a bozótosba, hogy megtaláljuk a pontot.” Hát így vagyunk mi is. (Turistául: nincs rossz időjárás…)

Mi történik, ha szintidőn kívül érek be?

Egy dolog biztosan: mi nagyon nagy türelemmel várni fogunk.

Verseny után

Mikor lesz eredményhirdetés?

Az eredményhirdetés tervezett időpontja délután 16 óra.

Mit csináljak az eredményhirdetésig?

A csapatok különböző időpontokban indulnak a rajtba, ezért a visszaérkezés is időben elhúzódik. Egyél, igyál, beszélgess a túratársakkal, rendezőkkel, nézd meg az összesítő térképeken, fogtál-e tévesztőbóját. Ha gyerekkel jössz, a közelben lévő játszótérre is elmehettek addig.

Készültök valami ellátással a verseny után?

Igen. Meleg teát és zsíroskenyeret fogunk kínálni.

Kapok majd részletes eredményértékelést?

Igen. A verseny után két héten belül megküldjük majd a csapatvezetőknek emailben az eredményértesítőt és a részletes táblázatokat.

Impresszum

Adatkezelés

Kapcsolat

Follow Us