Nemzetközi nőnap alkalmából szeretnénk a női túratársak köszöntgetése apropóján/helyett egy csokor érdekességet átnyújtani olyan nőkről, akik a sok női túrázó közül is kiemelkednek – persze a teljesség igénye nélkül, hiszen tényleg nagyon sok nő rója a világ turistaútjait is.

Fjällräven nagy női túrakörkép

A Fjällräven kutatása szerint a magyar nők közel fele rendszeresen túrázik, legaktívabban az 50 és 65 év közötti korcsoport, de minden generációban képviselve vannak a gyakran túrabakancsot húzó hölgyek.

Női ösvénytaposók

Az úttörők, vagy inkább ösvénykitaposók közül említünk néhány nevet.

Isabella Bird a 19. század második felében utazott és alkotott útleíróként és fotográfusként, mondhatni a kor social media sztárja lehetett volna. Az utazást és a természetjárást többek között egészségügyi okokból kezdte orvosa tanácsára, és miközben bejárta a fél világot, felfedezéseinek és írásainak köszönhetően ő lett az első nő, akit a National Geographic Society soraiba fogadott.

Egy másik híres első túrázónő Emma Rowena Gatewood, azaz Gatewood mama volt, aki első nőként járta végig az Appalachian Trail 3500 km-ét. Hogy ezt az amúgy is fantasztikus teljesítmény még elképesztőbb legyen, tette mindezt 67 évesen, amikor a 23 unokával rendelkező (innen a mama név), erőszakos férjétől 30 év után elvált hölgy 1955-ben elindult egy kis sétára. És tovább is van… Egy éven belül ő lett az első ember, aki az AT-t kétszer is végigjárta, de persze neki ezt a rekordot is meg kellett döntenie, és 1964-ben harmadszor is leküzdötte a távot.  Közben arra is szakított időt, hogy 1959-ben megtegyen 3200 km-t az Oregon Trailen. Több könyv és dokumentumfilm is született életéről és teljesítményéről.

Kortársaink közül mutatjuk Jennifer Pharr Daviest, aki amellett, hogy a leggyorsabban teljesítette az Appalachian Trailt, 57 nap és 8 óra alatt, emellett végigjárta a Pacific Crest Trailt és megmászta a Kilimanjarót – többek között. A negyvenéves hölgy cégével arra törekszik, hogy minél több embert a természetbe, a szabadba csábítson, erről szólnak könyvei, előadásai is.

Magyarországra érve először egy német túrázónőt „hozunk”, aki a magyarországi Kéktúra kilométereit is rótta és népszerűsítette. A jelenleg 55 éves egykori menedzser cége megszűnte után hosszútávú túrázásba fogott többek között a 4277 km-es Pacific Crest Trailen Mexikó és Kanada között, de honlapján és blogján követhető, hogy merre járt már és éppen hol tapossa az örvényeket. 2022-ben az Országos Kéktúrát járta, ennek kapcsán készült vele több interjú is magyarországi sajtótermékekben. Christine Thuermer több könyvet is írt a hosszútávú túrázás során szerzett tapasztalatairól, élményeiről.

Talán a legfrissebb ilyen jellegű hír volt tavaly, hogy Alberti-Hamlet Nóra szeptemberben első magyarként teljesítette 148 nap alatt a Continental Divide Trailt, amely Mexikótól Kanadáig húzódik mintegy 5000 km hosszan 280 ezer m szintkülönbséggel. Előtte persze ráedzett az ultratúrára, ötször teljesítette az OKT-t, az Országos Kékkört, 4300 km-t tett meg a Pacific Crest Trailen, 200 km-t az Oregon Coast Trailen és 800 km-t az Israel National Trailen. A túraszenvedélyről, kezdetekről, élményekről, kihívásokról, mélypontokról olvashatunk vele interjút többek között a Turista Magazin 2022. december –januári számában.

Nők és a tájékozódás

Ha már tájékozódási verseny kapcsán említünk híres nőket, mindenképpen meg kell emlékeznünk Monspart Saroltáról, a nemzet sportolójáról, aki világbajnok és tizennégyszeres magyar bajnok volt tájfutásban. Összesen 34 magyar bajnoki címet mondhat magáénak a váltó- és csapateredményekkel együtt. Telente pedig hat magyar bajnoki címet gyűjtött sífutásban. Sportolói karrierjét egy kullancscsípés okozta súlyos betegség szakította meg, ezt követően a nőket inspirálta egészséges életmódra, többek között a futásra.

A fent említett hölgyekkel kapcsolatban elmondható, hogy őket is a természet szeretete, a természetben megtalálható mentális és fizikai egészség ihlette arra, hogy elképesztő teljesítményeikbe belevágjanak. Mi is arra biztatunk minden jelenlegi és leendő női túratársat, hogy töltsenek minél több időt friss levegőn sétálva, vándorolva, futva, tájékozódva.

Ráadásként ebben az írásban a nők tájékozódási képességéről (vagyis annak vélt hiányáról) szóló sztereotípia cáfolására is szeretnénk szót fecsérelni: nincs női és férfi tájékozódási képesség, mindenki tud jól tájékozódni, ha áldoz megtanulására és gyakorlására. A gyakorlás megtehető a 2. Satöbbi Kupán, amelynek rendezői között 50%-os a női arány. (Pedig nem is írtunk elő kötelező kvótát.) Nevezzetek, gyertek Pécsbányára 2023. március 25-én!

[Eszter]